Articles

El joc de taula, un gran moment familiar.

Jocs de taula - Foto per Ivaylo Georgiev

Jocs de taula - Foto per Ivaylo Georgiev
© Ivaylo Georgiev

Estem a les portes del Nadal. Els carrers ja estan guarnits i els arbres il·luminats , tot perquè Jesús és nat en el nostre cor. Adorem a Jesús nat en un senzill pessebre, li oferim els nostres propòsits per ser millors persones.

Ens trobem amb els amics i ens reunim amb la família per compartir l’alegria del Nadal. Dinars, sopars acompanyats per llargues sobretaules. Els grans intenten arreglar el món, mentre els petits es mostren inquiets per aixecar-se de la cadira i seure al sofà per jugar cadascú amb la seva maquineta. Cadascú amb el seu joc. No es molesten, no s’enfaden. Hi ha silenci, només es senten les tecles, i de tant en tant un so electrònic.

Sembla que hi ha pau i tranquil·litat per una estona. Cert, l’estona s’allarga, doncs cada nen esta immers en el seu món digital, poques coses necessiten dir-se i el que no porta la maquina es resigna a mirar i a esperar a que algú li deixi jugar. Quina pena!

Què s’ha fet d’aquelles bones estones asseguts a la taula: cosins, tiets, germans, avis, pares, fills on jugàvem tots a jocs de cartes? Estones on les diferents generacions familiars fèiem pinya. Les obligacions, les preocupacions, desapareixien, i la gresca i l’emoció esclataven.

Hem de recuperar els bons costums, els nostres fills ens ho agrairan.

Vet aquí algunes de les bondats que ens ofereix el joc de taula.

En primer lloc reuneix a la família durant una estona. És un moment de trobada, de seure al voltant d’una taula per passar-ho bé, deixem les obligacions de banda.

El joc de taula uneix als grans amb els petits, pares amb fills, avis amb nets. Tots plegats podem gaudir i compartir. Ja ho diuen en les instruccions de les capses dels jocs “Apte de 4 a 99 anys” tots tenim cabuda. Uns aprenen dels altres. Amb el joc de taula oferim atenció, dedicació i afecte als més petits i també als mes grans. Es crea bon ambient i fomenta el sentit de l’humor. Qui no ha rigut jugant al burro?

Fomenta la comunicació , estem relaxats, disposats a escoltar i a fer de còmplices.

Ajuda en la formació del caràcter:
  • Acceptar normes i tolerar les frustracions, molt important pels petits
  • Afavoreix l’autoestima.
  • Potencia l’adquisició de valors

A més, el joc de taula ajuda a desenvolupar habilitats cognitives com l’atenció, la memòria, la creativitat i el raonament-.

També podem adquirir nous coneixements així com enriquir el vocabulari.

Permet el desenvolupament psicomotriu: coordinació ull-ma i treballar la pinça, postura dels dits que permet escriure de forma correcte. I això ho practicarem repartint les cartes, agafant les fitxes.

Per tant els recomanem iniciar-se a partir dels 4 anys, practicar-los en festes o caps de setmana, no més de 20 minuts. Canviar de joc quan el nen/a té domini. No deixar fer trampes. Ser pacients, i si un jugador (especialment el nen/a) s’enfada i no vol jugar, la partida s’ha de continuar sense ell/a

Els jocs més adequats a partir dels 4 anys serien els següents : Dómino, Oca, El Uno, Cartes de famílies, parelles, Memory, El lince, Quien es quien.

Potser és mes còmode deixar fer, però a la llarga ens ho agrairan i se’n recordaran, i segur que li ensenyaran també als seus fills.

Com tot s’aprèn a jugar jugant

Ànims! Que val la pena.

Xon Just
Professora d'educació infantil

 

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *